Skorstenen som kvinnan fastnade i. Foto: SVT

Här satt kvinnan fast – i sexton timmar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fastnade en kvinna i en skorsten i Södertälje. Enligt nya uppgifter till SVT fastnade kvinnan där redan på fredagskvällen.

– Vår granne hörde skrik. Han hörde henne ropa på hjälp och han var den som ringde 112, berättar Dimitri Lago, som från sin balkong följde räddningsarbetet på lördagsförmiddagen.

SVT har tidigare berättat att en kvinna i 20-års åldern fastnade fem till sex meter ner i en skorsten i ett hus med föreningsverksamhet i centrala Södertälje. De första uppgifterna gjorde gällande att hon suttit fast i en timme, men nu kommer nya uppgifter.

– Hon har suttit fast i skorstenen sedan klockan åtta på fredagskvällen och det var strax innan tolv de fick upp henne på lördagen. Tänk dig själv att sitta fast i en skorsten i sexton timmar, säger en person ur personalen som vill vara anonym.

”Hon skrek att hon hade smärtor”

Flera hade hört rop redan på fredagskvällen men det var först på lördagsförmiddagen som räddningstjänsten kom till platsen. Dimitri Lago som var hemma under lördagen tyckte det var jobbigt att höra kvinnans skrik.

– Hon skrek väldigt mycket, att hon hade ont, hade smärtor. Det kändes jobbigt att höra det, tänk om man själv hade fastnat i en skorsten, säger Dimtri Lago.

Räddades med hjälp av långa rep

När den unga kvinnan strax efter lunchtid halades upp med hjälp av rep av Södertörns brandförsvar, blev Dimitri paff av synen:

– Jag tänke – oj, helt plötsligt ser man en kvinna komma upp ur skorstenen, det är lite ovanligt.

Befinner sig fortfarande på sjukhus

I nuläget befinner sig kvinnan på sjukhus med lindriga skador och ska höras så snart det är möjligt.

– Kvinnan har mått dåligt av något slag men vi kan inte svara för vad hennes avsikter var genom att klättra ner där, vi vet ännu inte, säger stationsbefälet hos Södertäljepolisen.

Ingen i personalen i huset vill intervjuas men säger att inget talar för att kvinnan tagit sig in i skorstenen inifrån och att inget heller pekar på att det rör sig om ett inbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.