Projektet har drivits i Sverige sedan slutet av 2016. De anställda är långtidsarbetslösa och nyanlända som jobbar med att göra naturvårdsinsatser i skog och mark som ett sätt att komma in på arbetsmarknaden och integreras.
I Södertälje har ett femtiotal personer arbetat inom projektet med att röja i skogarna kring Tullgarns slott. Men i måndags nåddes deltagarna av beskedet att projektet läggs ner. Närmare 1 600 deltagare runt om i Sverige drabbas.
– Deltagarna är nöjda med projektet, men förkrossade över att det tar slut, säger Dan Andersson som är arbetsledare i Haninge och fortsätter:
– Alla har ju känt på sig att det här inte är hundra procent säkert, men vi har varit inriktade på att vi skulle få fortsätta fram till sista mars. Sen kommer beskedet att vi ska sluta och utrymma lokalerna direkt.
”Absolut inte optimalt”
Projektet är ett samarbete mellan flera myndigheter, däribland Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket. I samband med nedskärningar i riksdagsbudgeten inför 2019 lägger man nu ner projektet.
– I och med att riksdagsomröstningen kom så nära inpå nyåret blev det abrupt. Vi är ju tjänstemän som ska agera enligt rikssdagens beslut. Men det är absolut inte optimalt, menar Egil Aas, gruppchef på Skogsstyrelsen.
– Vi har pratat en hel del med deltagarna och förberett de på att såhär kan det bli, säger Egil Aas och menar att det otydliga politiska läget har gjort det svårt att säga någonting säkert.
Kritik om rättsosäkerhet
Moderaterna motiverar sin prioritering med att man inte anser att det är statliga jobb som är lösningen på att skapa fler arbetstillfällen inom jordbruket. Partiets jordbrukspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard skriver även till Aftonbladet att projektet skapat en rättsosäkerhet.
”Den har skapat en rättsosäkerhet eftersom många skogsägare i praktiken har stoppats från att bruka sin skog utan att ersättning har utgått. Vi vill stoppa denna inventering fram till dess att den kan ske på ett rättssäkert sätt.”
Får söka nytt
Enligt Skogsstyrelsen har 120 deltagare i projektet gått vidare till andra jobb, medan andra får leta nytt.
– Det som är tragiskt är att när man har fått allt att börja fungera, då ska man lägga ner. Det här är ju som ett dråpslag för dem, säger arbetsledaren Dan Andersson.