Snart kan en del av de EU-migranter som tigger och säljer tidningar på Södertäljes gator få tak över huvudet under vintermånaderna. Foto: SVT

Härbärget för EU-migranter får 75.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Härbärget för EU-migranter får nu ekonomiskt stöd från kommunen och det beskedet glädjer Eva Johansson från Svenska kyrkans församling i Södertälje.
– Jag är glad över kommuns beslut att hjälpa till, det är oerhört viktigt.

Förra året var det planerat att vinterhärbärget för hemlösa EU-migranter skulle öppnat i november men bristen på volontärer gjorde att man var tvungen att skjuta upp planerna. Härberget öppnade istället i början av december men i år har intresset varit ännu större.

– Vi har i alla fall 60 personer på mejllistan och många av de som arbetade förra året har längtat efter att komma tillbaks igen, säger diakonen Eva Johansson.

Nu har Södertälje kommun beslutat att man ska få 75.000 kronor för 2016 och samma summa för 2017.

– Jag är glad över kommunens beslut att bidra med en del av vad det kostar att driva härbärget. Det är oerhört viktigt, säger diakonen Eva Johansson.

Stort behov av tolkar

I år är det Svenska kyrkan som driver härberget. Förra året var det kommunen tillsammans med flera kyrkor i Södertälje som samarbetade för att ge EU-migranter tak över huvudet under nätterna.

– Pengarna kommer att användas i huvudsak till tolkkostnader både genom att ha tolk på plats, men också skapa ljudfiler, ett sätt att kommunicera med våra gäster, då många av dem är analfabeter. Även om Google translate räddat oss många gånger, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer