Studenthälsomottagningen på Karolinska institutet får i vissa fall ta hand om de som tvingas vänta på hjälp. Arkivbild. Foto: TT

Studenthälsan drabbas av långa vårdköer: ”Kan inte låta dem vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Ökad psykisk ohälsa och väntetiderna på vårdcentralerna innebär hård belastning för studenthälsan.

I flera fall får studenthälsomottagningen på Karolinska institutet ta hand om de som tvingas vänta på hjälp.

Studenthälsomottagningarnas uppgift är att jobba förebyggande för att främja studenternas hälsa och i tidigt skede ta hand om studenter som mår dåligt över något som är studierelaterat. Behöver studenterna mer långtgående hjälp ska de hänvisas vidare till primärvården.

– Men på grund av hur dåligt studenterna mår kan vi inte låta dem vänta så lång tid som de får göra på vissa av vårdcentralerna. Av humana skäl tar vi därför hand om dem och då blir vi sittande med patientfall istället för att jobba hälsofrämjande, säger Angela Rizzo, medicinskt ansvarig vid studenthälsan på Karolinska institutet.

30 procent väntar längre än 30 dagar

För att få ett förstagångsbesök inom allmänpsykiatrin i december 2017 fick cirka 30 procent vänta längre än 30 dagar, visar de senaste siffrorna som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting.

– Det är naturligtvis så att om studenterna kunde få en tid inom en till två veckor på vårdcentralerna skulle det avlasta oss enormt, säger Angela Rizzo.

Fler studenter i sämre skick

På studenthälsans mottagning har de också märkt av att det finns ett ökat söktryck bland studenterna – och att de mår allt sämre. Angela Rizzo ser allvarligt på situationen.

– Jag blir förtvivlad när man ser hur dåligt studenterna som kommer till oss mår. Vi ser en ökning i antal studenter som söker sig till oss men framförallt är de i sämre skick och uppfyller mer än väl kriterierna för utmattningssyndrom redan som 25-åringar, säger hon.

Studenthälsan

Studenthälsomottagningen på Karolinska institutet erbjuder studenthälsovård till KI, Södertörns Högskola, Ersta Sköndals Högskola, Röda Korsets högskola och Sophiahemmet Högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.