Foto: SLL/TT

Politiker: Vården är vårt ansvar – inte Studenthälsans

Uppdaterad
Publicerad

Studenthälsomottagningen på Karolinska institutet får ta över landstingets jobb när de inte vågar låta studenterna vänta på en tid hos vårdcentralerna. Det är något som Jessica Ericsson (L), ordförande för hälso- och psykiatriberedningen, är helt ovetande om.

– Det är en uppgift som jag inte har fått någonstans, säger hon. Studenthälsan ska självklart inte ta över lanstingets jobb, vården är vårt ansvar. Studenthälsan tar hand om det förebyggande och flaggar till oss vad som inte fungerar.

Trots att studenthälsomottagningarna ofta har i uppgift att hänvisa studenterna vidare till primärvården finns det inget samarbete mellan instanserna.

Kallar Studenthälsan för omväg

För många studenter är studenthälsan en första ingång till vården, att de har högt tryck borde ni väl ändå vetat om?

– Nej, faktiskt inte. Vi ser inte deras väntetider för vi har inte kontakt med dem. Är man i behov av vård behöver man inte gå omvägen via Studenthälsan, det blir ju bara en väntetid till då.

Men de menar ju att det snarare är en genväg för att hjälpa studenterna istället för att bara låta dem vänta?

– Jag förstår inte hur det skulle vara en genväg till vård om inte de har ansvar för att behandla.

Studenthälsan

Studenthälsomottagningen på Karolinska institutet erbjuder studenthälsovård till KI, Södertörns Högskla, Ersta Sköndals Högskola, Röda Korsets högskola och Sophiahemmet Högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.