Foto: Polisen

Hemtjänstpersonal i chock – däcken på alla tjänstebilar i Saltskog sönderskurna

Uppdaterad
Publicerad

När Södertälje kommuns hemtjänstpersonal i Saltskog gick på sitt pass på torsdagsmorgonen så fick de en chock. Någon hade skurit sönder däcken på hemtjänstens samtliga bilar.
– De skulle åka ut och hjälpa äldre behövande men hade inget att åka i, säger polisen Thomas Sjösten, jourhavande förundersökningsledare vid Södertäljepolisen.

Upptäckten gjordes runt klockan 6.30 när hemtjänstpersonal gått på sitt pass på torsdagen. Däcken till samtliga sex kommunala hemtjänstbilar i Saltskog var sönderskurna.

– Man har metodiskt skurit två däck på varje bil, berättar Liselotte Ulvebring Westin, som ansvarar för hemtjänsten inom Södertälje kommun.

Akut lösning

Etersom samtliga bilar som används inom hemtjänstens kommunala verksamhet i Saltskog saboterats, tog kommunen beslutet att personalens privata bilar fick användas som en akut lösning.

– Vi måste ju klara vårt arbete. Vi har organiserat akut med att man använder sina privata bilar för att kunna göra de insatserna som vi behöver göra för de äldre, säger Liselotte Ulvebring Westin.

Under tiden bilarna är på reparation kommer kommunen undersöka möjligheten att hyra bilar tills dess att däcken är lagade.

Äldre behöver hjälp flera gånger per dag

Hur många äldre berörs av det här?

– I vårt område har ungefär 200 personer hemtjänst och femtio har akutlarm. Vissa äldre behöver hemtjänst flera gånger om dagen, konstaterar Liselotte Ulvebring Westin.

Polisen spekulerar på Facebook

På Facebook skriver Södertälje-polisen om händelsen:

”Min intuition säger att brottslingen är en ung man som troligtvis själv har en äldre släkting med vårdbehov” skriver polisen Daniel i ett Facebook-inlägg om händelsen.

Brottsrubriceringen är skadegörelse. Ingen person är misstänkt för brottet.

”Konsekvensen av skadegörelsen har blivit att många av våra äldre i kommunen inte fått den hjälp under morgonen och natten som de behöver. De flesta brott har en målsägare (offer) och i det här fallet är det Södertälje kommun och i förlängningen ni som bor i kommunen” skriver polisen på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer