Lars-Jerry Johansson slutade som tränare i en klubb på grund av hetsande föräldrar. Foto: SVT/Arkivbild TT

Hockeytränaren i Enhörna ser en ökad föräldrahets: ”Har blivit värre senaste 10 åren”

Idrottande ungdomar pressas för hårt av sina föräldrar. Det uppger var femte ungdomstränare i en enkät som SVT Sport har gjort.
– Det påverkar barnen väldigt negativt, säger Lars-Jerry Johansson som varit hockeytränare i 35 år.

En av de som deltagit i SVT Sports enkät är Lars-Jerry Johansson som bor i Enhörna. Han har tränat ungdomar i olika klubbar i ishockey i över tre decennier och ser att fenomenet med föräldrar som hetsar sina idrottande ungdomar, och deras lagkamrater, förekommer i allt högre grad.

– Det har blivit värre under de senaste 10-15 åren, säger han. Jag tror att det beror på att allt är mer egocentrerat idag.

En karriär i sikte

Problemen är större i framgångsrika klubbar menar han.

– Där kan föräldrarna känna att man har något stort på gång, säger Lars-Jerry Johansson.

Han beskriver att det förekommer hårda ord från föräldrar både mellan och under matcher.

– Man ser att det påverkar barnen väldigt negativt, de blir osäkra. En del tittar oroligt mot läktarna för att få en tummen upp eller tummen ner av pappan som står däruppe.

”Slutade i en klubb”

En gång slutade Lars-Jerry Johansson som tränare till följd av föräldrahets.

– Jag slutade i en klubb på grund av att det var alldeles för många föräldrar som hetsade och var med och mobbade min hjälptränare bland annat.

Lars-Jerry Johansson anser att idrottsklubbarna måste bli bättre på att hantera föräldrar som stör verksamheten.

– Många klubbar har inte en plan för att hantera de här hetsande föräldrarna, de behöver bli bättre på det här.

SVT Sports enkätsvar i korthet:

Visa

• En stor majoritet, 80 procent, av tränarna som svarat på SVT:s enkät anser att föräldrarna har en ganska stor eller mycket stor betydelse för träningsgruppens utveckling. Alltså 614 av 770 tränare.

• Av 770 svar så svarar 152 att det är ganska vanligt eller mycket vanligt förekommande att ungdomar i gruppen pressas för hårt av sina föräldrar. Det motsvarar var femte tränare som svarat på frågan i enkäten.

• 129 tränare av 770 har funderat på att sluta som tränare på grund av föräldrar som beter sig dåligt i idrottssammanhang. Det motsvarar var sjätte tränare, eller 17 procent av de som svarat på SVT:s enkät.

De kommande veckorna kommer SVT Sport tittare närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Berätta på svt.se/foraldrahets

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer