36-åringen sitter fängslad på högsäkerhetsfängelset Hall, där han avtjänar ett straff efter mordet på en kriiminalvårdare i Huddinge 2011. Foto: TT/ur polisens förundersökning

Livstidsfånge högg gängledare med köttermometer på Hall – döms

Uppdaterad
Publicerad

En livstidsdömd på Hall döms för mordförsök efter att ha huggit en gängledare som är intagen på samma avdelning. Mannen högg medfången med en köttermometer. Den livstidsdömda mannen är tidigare dömd för mord på en kriminalvårdare på häktet i Huddinge 2011.

Händelsen inträffade i februari 2018. Den 36-årige livstidsdömde mannen menar att han hörde en röst som uppmanade honom att hugga någon. Han uppger även i förhör att det var en slump att det blev hans medfånge som fick ta emot hugget.

Hugget orsakade skador på medfångens lever och högra njure, och skadorna blev livshotande enligt domen.

Mannen erkänner sig skyldig till grov misshandel, men menar att ”det finns omständigheter som medför att gärningen ska vara fri från ansvar”.

Eftersom han i nuläget avtjänar ett livstidsstraff kan tingsrätten i Södertälje förordna att det straffet ska avse även det brott han nu döms för. Han ska också betala ett skadestånd på 127.500 kronor, enligt domen.

Köttermometer tillhörde kriminalvården

Hur mannen, som är högriskfånge, fått tag på köttermometern, framgår inte helt av domen. Men mannen själv säger att han hittade den när han bytte papper i en pappersbehållare.

”Det framstår som högst anmärkningsvärt att en i fängelse intagen högriskfånge som avtjänar livstidsstraff för mord, kan få komma över ett sådant farligt föremål utan att anstalten haft kontroll över det”, slår tingsrätten fast.

36-åringen avtjänar ett fängelsestraff efter det uppmärksammade mordet på den 24-åriga kriminalvårdaren Karen Gebreab i Huddinge i oktober 2011. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer