Följ med till Södertälje sjukhus och hör iva-assistenten Rosa om hur det är att jobba på covid-iva: ”Hade förberett mig på en krigszon”. Foto: SVT/Einar Kling-Odencrants.

Rosa Almeida bytte cirkus mot covid-iva på Södertälje sjukhus – ”Man slängdes verkligen in i det”

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus i länet har rekryterat iva-assistenter för avlastning inom covid-19-vården. Cirkusartisten Rosa Almeida är en av de som efter en kort utbildning klev in i pandemivårdens hjärta.

Det har nu gått ett år sedan Rosa Almeida lämnade manegen och äntrade intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus.

– Jag hade förberett mig på en krigszon. Men jag märkte att döden inte var det värsta. Utan det var etiska tankar och diskussioner: när förlänger man döden och när räddar vi liv? säger Rosa Almeida.

Coronaviruset i Södertälje

”Såklart varit tufft”

Rosa Almeida har förutom någon sommar inom hemtjänsten ingen tidigare vårderfarenhet.

– Man slängdes verkligen in i det, det blev mycket ”learning by doing”, säger hon.

Hur har det gått?

– Som cirkuspedagog är jag ändå van vid att jobba med människor och att se var det behövs hjälp, säger Rosa Almeida. Det har såklart varit ett tufft jobb, men jag har lärt mig mycket.

Hör henne berätta om sitt jobb med covidpatienter och om att byta akrobatik mot intensivvård i videon ovan.

Assistenter på covid-iva

Sammanlagt under året som gått har ett 70-tal iva-assistenter, som enbart arbetar med covidpatienter, utbildats på Södertälje sjukhus.

Utöver en tre dagar lång intensivutbildning får eleverna ett strukturerat inskolningspass med en erfaren undersköterska.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att avlasta och stötta undersköterskorna på covid-iva.

Även Karolinska universitetssjukhuset har haft iva-assistenter sedan pandemin startade, och på Norrtälje sjukhus fanns assistenter under den första vågen. På övriga intensivvårdsavdelningar i Region Stockholm har man löst personalbristen under pandemin genom omfördelning av befintlig personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet