Hör Johanna Hennberg om att leva med tvångstankarna: ”Diagnosen har hjälpt mig”. Foto: Tim Ekendahl/SVT

Johanna Hennberg lider av dysmorfofobi: ”Kunde sminka mig i tre timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Hennberg från Nykvarn lider av något som heter dysmorfofobi, vilket innebär att man mår dåligt över hur man ser ut. För henne har smink varit ett sätt att hantera tankarna och det har gjort att hon sminkat sig i flera timmar bara för att gå till affären.

Enligt Jesper Enander, forskare på karolinska institutet och psykolog, är det ungefär två procent av alla i Sverige som har liknande problem.

– Det är absolut en vanlig diagnos, säger han.

Kan drabba killar och tjejer

Oftast tycker inte andra att en person som lider av dysmorfofobi är ful eller ser konstig ut. Utan det är en uppfattning som man skapar själv. Problemen kan drabba både tjejer och killar.

För Johanna Hennberg blev smink ett sätt att dämpa ångesten kring sitt utseende men det är olika för alla som lider av dysmorfofobi. Sedan hon fick diagnosen för fem år sen har det blivit bättre.

Hör henne berätta i videon om hur det är att leva med dysmorfofobi nu.

Detta är dysmorfofobi

Att ha komplex eller störa sig på någon detalj i sitt utseende är vanligt. Men om du mår mycket dåligt över hur du ser ut och det påverkar ditt liv varje dag, kan du ha något som kallas för dysmorfofobi.

Dysmorfofobi kallas även för upplevd fulhet eller BDD, som är en förkortning av engelskans body dysmorphic disorder. Namnet syftar på att man upplever att ens utseende är förvrängt eller konstigt.

Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du tror att du eller någon annan har dysmorfofobi. Du kan även ringa telefonnummer 1177 om du har frågor.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.