Hör institutionschefen Mikael Skaldeman berätta vad han tror att ökningen av våldet beror på. Foto: Pontus Holmgren/SVT

Hot och våld ökar på statliga ungdomshemmet Tysslinge: ”Allvarligt varje gång”

Publicerad

Antalet incidenter med hot och våld har ökat på Statens institutionsstyrelses ungdomshem Tysslinge. Något som kan förklaras med att antalet avdelningar och personer som vårdas blivit fler.

– Det finns alltid en risk att det uppstår, säger institutionschefen Mikael Skaldeman.

Ungdomshemmet Tysslinge började 2016 ta emot sina första ungdomar och under det året rapporterades tolv incidenter med hot och våld. Efter det har sådana här händelser ökat och 2020 rapporterades 54 incidenter.

Hör mer om incidenterna i klippet ovan.

SLUTEN UNGDOMSVÅRD OCH VÅRD AV UNGA

I januari 2021 kom beslutet om att höjd säkertsnivå på ungdomshemmet Tysslinge. Arbetet pågår fortfarande och innebär bland annat rent fysiska åtgärder såsom staket och lås, men även ändringar i arbetsrutiner.

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).
  • Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis. Förra året var medelåldern för ungdomarna cirka 16 år.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskildt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar SiS-hem

Mer i ämnet