Foto: TT

Efter skandalerna: Nu vill regeringen utreda placeringarna av unga

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade på onsdagsförmiddagen en ny utredning, som ska se över och föreslå åtgärder för hur kvaliteten i vården av placerade barn och unga kan öka.

– Syftet är att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet alltid ska garanteras trygghet, säkerhet och en i övrigt god vård, säger Hallengren på en pressträff.

Regeringen kommer under torsdagen att tillsätta en utredning som enligt socialministern ska fokusera på kvaliteten i kommunernas placeringar av barn och unga.

”Omfattande utredning”

En särskild utredare får i uppdrag att se över och föreslå åtgärder för hur kvaliteten i vården och kompetensen kan öka när det gäller barn och unga som har placerats med stöd av socialtjänstlagen och LVU – i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård eller boende (HVB), inklusive SiS särskilda ungdomshem.

– Det är en omfattande utredning, säger Lena Hallengren.

– Utgångspunkten för det här uppdraget är Barnkonventionen och principen om barnens bästa men också barn och ungas egna erfarenheter av placeringar.

Återkommande larm och brister

De senaste åren har det kommit flera larm om missförhållanden som rört vården av barn och unga. SVT Nyheter har i flera granskningar och artiklar avslöjat allvarliga brister och de värsta HVB-hemmen.

Regeringen krävde en översyn av alla HVB-hem i Sverige redan 2019, efter återkommande rapporter om våld och hot och att det brister i personalens kompetens. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har också fått i uppdrag att upprätta ett sökbart, nationellt omsorgsregister för just HVB-hem.

– När det särskilt gäller kvaliteten inom HVB-hemsvården så handlar det om att vårdinnehållet på ett mycket bättre sätt behöver svara mot de behov som finns hos placerade barn och unga, säger Hallengren.

Utredaren: ”Brett och viktigt uppdrag”

Särskilda utredaren ska även kartlägga och analysera brister i hela vårdkedjan och lämna förslag på lämpliga åtgärder.

Vid pressträffen presenterades också utredaren, Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ledamot i Socialförsäkringsutskottet som arbetat med bland annat familjehemsfrågor.

– Det är verkligen både ett brett och viktigt uppdrag. Det tycker jag är bra också med direktivet att man ska se hela vårdkedjan, säger Ohlsson.

Hon får också i uppdrag att titta på och lämna förslag för hur ”fler lämpliga personer” ska välja att erbjuda sig eller vilja bli familjehem.

Uppdraget ska redovisas senast 10 april 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.