Ivos beslut gällande HVB-hemmet Platea ska granskas av en extern aktör.

Efter kritiken: Ivo beställer granskning av sina egna beslut

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandena om återkommande brister på HVB-hem har lett till att tillsynsmyndigheten Ivo blivit både ifrågasatt och kritiserad.

Nu kommer myndighetens egna beslut att granskas. En utredning är beställd av revisionsfirman KPMG.

SVT och andra medier har vid flera tillfällen rapporterat om allvarliga missförhållanden inom HVB-verksamheten. Avslöjanden om prostitution, arrangerade slagsmål och droger har väckt starka reaktioner, inte minst från politiskt ansvariga både i kommuner och på riksnivå.

Tillsynsmyndigheten Ivo har också fått kritik, bland annat för att man inte gått hårdare fram mot boenden som haft brister under flera år.

Fokus på riskmönster

Socialminister Lena Hallengren har gett Ivo i uppdrag att ta fram ett nationellt register över HVB-hemmen, men också förstärka sin egen tillsyn av socialtjänsternas ärenden som rör barn och unga.

Och nu kommer detta alltså att leda till att Ivos tillsynsbeslut granskas av ett externt bolag.

Revisionsfirman KPMG har efter ett beslut av Ivos generaldirektör, fått i uppdrag att göra en genomlysning av Ivos beslut inom det aktuella området.

“IVO har ett ökat fokus på att tidigt se riskmönster och arbeta mer datadrivet” skriver Cecilia Holm vid Ivos presstjänst till SVT. Hon uppger att man nu i juni haft ett möte med KPMG men att det ännu inte finns någon exakt tidsplan för granskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet