Kritiserade HVB-hemmet fick fortsätta trots åratal av larm

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Humanas egen utredning av dödsfallet på HVB-hemmet Platea i Hagfors innehöll svidande kritik mot den egna verksamheten.

Men SVT:s granskning visar att just Platea varit föremål för en rad tips och anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg under flera års tid.

En del anmälningar är anonyma och IVO har inte granskat alla enskilda påståenden. Men varningssignalerna är många, och kommer från både föräldrar, socialsekreterare och tidigare anställda.

Två exempel:

SVT Nyheter granskar
  • 2017 fick IVO en detaljerad anmälan från en anonym person som uppgav sig jobba på Platea. Den gällde ett spädbarn som enligt anmälan placerats på boendet utan att man gjort i ordning något enskilt rum med spjälsäng. Enligt anmälan fick man direktiv om att barnet skulle sova i sin barnvagn under natten. Miljön innebar risker. Utåtagerande barn skulle kunna komma in och göra illa spädbarnet, som enligt anmälan kunde ”bli lämnad i flera timmar ensam”.
  • 2019 kom kritiska synpunkter från en socialsekreterare i en kommun som placerat ett barn, men som vid ett besök inte fått träffa någon ansvarig person som kunde berätta något alls om hur barnet hade det. Anmälaren reagerar också på hur personalen agerar mot barnet, ”argt med en hård ton”. Synpunkterna ledde enligt anmälan till att barnet omplacerades.

Platea sticker ut när SVT går igenom tipsen. Det är ett av få HVB-hem som tar emot riktigt små barn men har fler anmälningar än de andra. Bilden av brister överensstämmer med vittnesmål SVT fått från tidigare anställda, och med Humanas egen utredning. Humanas vd reagerar starkt på uppgifterna i anmälningarna (se video).

“Ett bra ställe att placera barn på”

SVT har tidigare visat att Platea fått IVO-kritik vid flera tillfällen.

– Jag önskar att jag kunde säga att det inte stämmer. Men det gör det. Vi har jobbat hårt med att få bukt med problematik och utmaningar under lång tid, sa Plateas vd Johanna Rastad i våras.

Men både Platea och ägaren Humana har också försvarat verksamheten.

– Vår uppfattning är att Platea är ett bra ställe att placera barn på, sa Humanas presschef så sent som i juni efter dödsfallet i Hagfors.

När SVT i maj berättade att Platea skickat miljonvinster vidare till Humana, så svarade Johanna Rastad att man under 2021 i stället skulle återinvestera – och satsa miljoner “för att få till en ytterligare förbättring”.

Drygt en månad senare var dock verksamheten stoppad av IVO efter dödsfallet. Härom dagen kom Humanas besked att man avvecklar hela verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet