– Vi har varit tydliga med de bristområden som har funnits i hemmet, berättar Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO till SVT. Foto: SVT

IVO-direktören: ”Det är företaget som ansvarar för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen, under flera år, har IVO känt till brister hos Humanas HVB-hem i Hagfors, Platea. Men det är först nu, efter att en femårig pojke på hemmet har dött, som myndigheten stänger det.

– Det är företaget som ansvarar för barnen, säger Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Föräldrarna till femårige John Walter hade läst om den tidigare kritiken mot HVB-hemmet. De var oroliga, men försäkrades om att alla brister var åtgärdade. Men, så en morgon försvann deras pojke från hemmet och hittades senare död i Uvån, inte långt från hemmet.

Händelsen utreds nu av både företaget och IVO, som beslutat att stänga hemmet eftersom det föreligger ”fara för liv, hälsa och personlig säkerhet” där.

Men kritiken mot Platea är inte ny och det är heller inte det enda HVB-hem som fått kritik, upprepade gånger, utan att stängas, visar SVT:s tidigare granskning.

– Vi har ju varit tydliga med vår kritik och de bristområden som funnits, säger Sofia Wallström.

Borde ni inte ha stängt hemmet tidigare?

– Ja, nu har vi stängt och nu får vi närmare se vad som har orsakat händelsen som ju har inträffat, säger Sofia Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.