Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns det ens en misstanke om oegentligheter, sexuella övergrepp eller sexuella närmanden så måste det utredas grundligt. Allt annat är oacceptabelt”, säger Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin. Foto: Camilla Gustafsson/SVT/Kristian Pohl

Anställd på HVB-hem i Värmland gjorde placerad tonåring gravid

Publicerad

En underårig flicka, placerad på ett värmländskt HVB-hem, blev gravid efter att en anställd inlett en sexuell relation med henne. Men trots att den anställdes agerande sannolikt strider mot kraven på trygg och säker vård valde verksamhetens ledning att inte utreda och anmäla missförhållandet.

Det var i vintras som det upptäcktes att en 17-årig flicka på ett kommunägt HVB-hem i Värmland blivit gravid efter att en av de anställda på boendet inlett en sexuell relation med flickan. Mannen, som är 25 år äldre än flickan, sade upp sig på egen begäran när förhållandet uppdagades.

– Alltså, sådana här händelser – finns det ens en misstanke om oegentligheter, sexuella övergrepp eller sexuella närmanden så måste det utredas grundligt. Allt annat är oacceptabelt, säger Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin.

Valde att inte utreda

Men verksamhetens ledning valde att inte inleda någon utredning av händelsen. Först efter att SVT ställt kritiska frågor kring hanteringen inleddes en så kallad lex Sarah-utredning. Men de ansvariga vill inte ställa upp i en intervju och förklara hur de har resonerat.

”SVT:s kontakt och frågor ledde till en förnyad bedömning i vår verksamhet med resultat att vi rapporterar risk för missförhållande vilket kommer utredas”, uppger en ansvarig tjänsteperson i ett mejl.

Ledningen för HVB-hemmet valde också att inte polisanmäla. Detta trots att den sexuella relationen skulle kunna handla om oaktsam våldtäkt då flickan befann sig i en beroendeställning till mannen.

IVO har inspekterat

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, har tagit emot en anonym anmälan om det inträffade och har efter det genomfört en inspektion på det aktuella boendet. Myndighetens slutsatser och eventuella beslut väntas inte vara klara förrän efter sommaren.

I videon ovan reagerar Barnombudsmannen starkt på att barn och unga på HVB-hem sexualiseras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet