Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är mycket allvarligt. En ung person kan känna att den inte kan säga emot för att den då får nackdelar av något slag, säger psykologiprofessor Gisela Pride om att en anställd vid ett HVB-hem i Karlstad inlett en sexuell relation med en av de placerade ungdomarna. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Psykologen om HVB-sexet: ”Den vuxnes ansvar att sätta gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Psykologiprofessor Gisela Pribe vid Karlstads universitet reagerar starkt på att en behandlingsassistent på ett HVB-hem i Karlstad inlett en sexuell relation med en av de placerade ungdomarna.

– Det är mycket allvarligt. En ung person kan känna att den inte kan säga emot för att den då får nackdelar av något slag, säger hon.

Gisela Pribe trycker på att unga som är placerade på HVB-hem befinner sig i en utsatt situation och är beroende av personalen på boendet för sitt välbefinnande och sin utveckling. Att då som vårdande vuxen inleda en sexuell relation med den som vårdas kan skada den unga.

– Det är inte lämpligt att inleda en sådan relation eftersom där finns en beroendesituation, säger Gisela Pribe.

I videon ovan förklarar Gisela Pribe närmare varför den här typen av relationer är olämpliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet