Det är en omfattande utredning om ligger bakom åtalet och bland bevisen finns bland annat en hel del spaningsmaterial från polisen och beslagtagna mobiltelefoner. Foto: ur polisens förundersökning

Hovrätten dömer sju personer i stor narkotikahärva i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det ska handla om hundratals kilo narkotika och resor till Malaga. Hovrätten dömer nu sju personer i den omfattande narkotikahärva som kopplas till en kriminell gruppering i stadsdelen Ronna i Södertälje.

Tolv personer stod åtalade i tingsrätten misstänkta för inblandning i den stora narkotikahärvan men bara tre dömdes i slutändan. Nu väljer hovrätten att riva upp stora delar av den tidigare domen och dömer ytterligare fyra personer.

– I flera delar delade jag inte tingsrättens bedömning så jag är glad att hovrätten gör en helt annan bedömning, säger Kajsa Lindberg åklagare.

Våldsspiralen i Södertälje

Föreningsprofil en av de dömda

En man i 25-årsåldern som både varit verksam för en ungdomsförening och politiskt aktiv i kommunen döms nu också till fängelse i två år för medhjälp till grovt narkotikabrott. Han har ordnat en lägenhet åt kriminella som använts för att förvara narkotika.

En annan av de som döms är en ledargestalt i Ronnafalangen. 24-åringen ska ha varit särskilt ansvarig för distributionen av narkotikan. Han döms för synnerligen grovt narkotikabrott, hovrätten skärper straffet till fängelse i åtta år och sex månader.

Se 24-åringens anteckningarna i videon nedan som, enligt förundersökningen, visar upplägget i narkotikahärvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en husrannsakan i november förra året, hittar polisen ett anteckningsblock – som ska ha tillhört ledarkärnan i den kriminella grupperingen i Ronna. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet