Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt dyker en skottskadad man upp på sjukhusets övervakningskamera. Se i videon hur ett tidigare okänt möte startar maktstriden i Södertälje. Foto: SVT/Ur polisens förundersökningar

Okända mötet som startade våldsvågen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Rättsliga processer i spåren av våldsvågen i Södertälje ger ny inblick i gängkonflikten och i de kriminellas verksamhet.

SVT berättar hur maktstriden startade mellan gängen i Södertälje – och hur den eskalerade.

2023 präglades av en blodig våldsvåg med omkring 160 sprängningar och ett femtiotal dödsskjutningar i Sverige – något som fått polisen i Stockholm att kraftsamla. Det, i kombination med att gärningsmän lämnar spår efter sig, har lett till att man klarat upp fler brott.

Även i Södertälje har flera gängrelaterade brott klarats upp. Men vad gäller våldsvågen hösten 2022 så är det bara i ett fall en mördare har dömts. Det handlar om mordet på en 41-åring i Södertälje, som enligt polisen sköts av misstag.

Våldsspiralen i Södertälje

Tongivande kriminella bakom galler

Samtidigt har flera tongivande personer i gängen frihetsberövats. Men inte för morden utan för andra brott som narkotikabrott och utpressningar.

Till detta dömdes en av gängledarna i Ronnafalangen, Marcus Türker, till 20 års fängelse för ett knivmord i Portugal.

Även tongivande personer från Saltskog har blivit dömda. En 29-åring som beskrivs av polisen som ledargestalt för Saltskogsfalangen dömdes i mars 2023 till fängelse för grov utpressning. Efter att han tillsammans med två andra personer ska ha försökt pressa en frisörsalong på pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet