Marie Linder, förbundsordförande på Hyregästföreningen, är kritisk mot att Telge bostäder låter bostadssökande fysiskt kör för ett hyreskontrakt på Stockholmsberget. Foto: Hyresgästföreningen/Christian Gustavsson

Hyresgästföreningen kritisk till : ”Det är inte en kö till en popkonsert”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar Hyresgästföreningen kritik mot att Telge bostäder låter de bostadssökande köa utanför bostadsbolagets kontor för att få hyreskontrakt.

– Det är inte en kö till en popkonsert. Det är en kö till någonting som är viktigt för att man ska ha ett tryggt liv, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Det är först till kvarn som gäller för att ha chans till många av de nybyggda lägenheterna på Stockholmsberget.

Men bostadsmarknaden är en för allvarlig fråga för att låta människor köa utanför ett kommunalt bostadsbolag i dagar, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Det här känns lite spektakulärt. Med tanke på att det är en så stor bostadsbrist idag, så känns det viktigt att man tar det på största allvar när man ska förmedla lägenheter från kommunens sida, säger hon.

Är det vanligt att bostadsbolag gör så här?

– Nej, jag har aldrig hört talas om det tidigare. Inte att man gör en fysisk kö. 

Telge: Vänder oss till de långt bak i kön

Pontus Werlinder tillförordnad vd för Telge Bostäder. Foto: SVT

Men Telge bostäder håller inte med om Hyresgästföreningens kritik om att kösystemet är orättvist, då inte alla bostadssökande har möjlighet att komma hit.

– Man har möjligheten att skicka ett ombud om man har problem att närvara på plats, säger Pontus Werlinder, tillförordnad vd på Telge bostäder.

Hyresgästföreningen tycker att det är ett oseriöst, men det håller inte Pontus Werlinder med om.

Han menar att Telge med detta kösystem vänder sig till de som står långt bak i den vanliga kön och därmed inte har möjlighet till lägenhet.

– Även de som exempelvis bor utanför Södertälje och som jobbar här i stan och som kanske inte har sett bostadskön som ett alternativ tidigare har nu chans, säger Pontus Werlinder.

– Vi ser att vi provar den här metoden i det här projektet och sedan utvärderar vi hur det har gått nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.