Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nej, jag var inte här” eller ”jag satt hemma och drack kaffe” – hör Glasbergaborna om varför de inte gick till vallokalerna. Foto: Alva Collin/SVT

Glasberga i Södertälje överraskade i EU-valet: ”Sjukt låga siffror”

Publicerad

Bland distrikten i hela landet med lägst valdeltagande i EU-valet är Södertälje överrepresenterat – allra lägst var det i Glasberga.

– Glasberga sticker ut eftersom att här är man hyggligt ekonomiskt starka, säger Tomas Karlsson, centerpolitiska ledarskribent på Länstidningen.

Glasberga i Södertälje är det område i hela Sverige med näst lägst valdeltagande i EU-valet 2024. Endast 15,9 procent röstade enligt de preliminära siffrorna.

– Jag kan förstå att det brukar vara lågt i Ronna och andra områden med många nyanlända men här i Glasberga? Det är många som är födda i Sverige och utbildade, det är så konstigt att inte fler röstade, säger Feras Charestan, som själv bor i Glasberga.

Södertälje har flera områden som toppar listan med lägst valdeltagande. Bland annat västra Blombacka, Ronna södra och Geneta norra. Lågt valdeltagande brukar gå hand i hand med att området är socioekonomiskt utsatt, men detta stämmer alltså inte in på Glasberga.

”Visste inte att man kunde förtidsrösta”

Boende i Glasberga som inte röstat i årets EU-val berättar för SVT Södertälje att det beror på att de inte längre har förtroende för politikerna, men också att det inte finns någon tid att gå och rösta när man har småbarn.

Hör vad mer om hur Glasbergaborna resonerade kring att rösta – eller att inte rösta, i klippet ovan.

Fotnot: Länstidningen som tidigare ägdes av Centerpartiet är idag fristående, men delar fortsatt partiets värdegrunder, enligt tidningen själva.

LÄGST VALDELTAGANDE I SVERIGE

Så här ser listan ut över de 15 områdena med lägst deltagande i EU-valet 2024 (preliminära siffror).

 1. Storuman, Tärnaby-Hemavan: 15,3%
 2. Södertälje, Glasberga: 15,9%
 3. Södertälje, Västra Blombacka: 16,0%
 4. Södertälje, Ronna södra: 16,3%
 5. Södertälje, Geneta norra: 16,9%
 6. Södertälje, Bårstafältet: 17,8%
 7. Södertälje, Ronna norra: 18,1%
 8. Stockholm, Spånga Rinkebysvängen Ö: 18,1%
 9. Södertälje, Ronna västra: 18,3%
 10. Spånga, Risingeplan mfl: 19,2%
 11. Södertälje, Hovsjö södra: 19,6%
 12. Malmö, Lindängen-Vårsången: 19,6%
 13. Södertälje, Lina västra 20,0%
 14. Västerås, Bäckby N/Hälleborg: 20,3%
 15. Malmö, Kryddgården S: 20,6%

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.