Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför blir det färre igelottar? Och vilken roll spelar dagens effektiva gräsklippare? Foto: SVT

Antalet igelkottar minskar – här är teorierna om varför

Publicerad

Igelkottarna blir allt färre och tydligast är minskningen i södra och mellansverige. Men varför minskar antalet igelkottar? Här svarar däggdjursexperten på tre frågor om de hotade igelkottarna.

De taggiga små djuren rödlistades år 2020 och nu är arten nära hotad. Det finns ingen säker statistik på hur mycket igelkotten minskar, utan framförallt är det Svensk fågeltaxering som noterat allt färre igelkottar under sina nattrutter.

Det handlar om en ungefärlig minskning på 40 procent i landet från 2010-2019, menar Henrik Thurfjell, däggdjursansvarig på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

– När man pratar med folk så verkar det som att minskningen är långsiktig. Jag har bara sett igelkott norrut och på Gotland, där verkar det fortfarande vara mycket igelkott, säger han.

Hur hittar man en igelkott?

Vill man försöka få syn på de allt mer sällsynta igelkottarna är det ut i villaträdgårdarna man ska ta sig.

– I äldre villakvarter där det har vuxit upp ordentligt brukar de trivas. Man ska inte städa för mycket på sin tomt utan låt gräset växa upp lite och låt lövhögar ligga kvar. Att ha det lite ovårdat är bra för naturen.

Vad kan man göra för att hjälpa?

Just nu bedrivs det ingen vidare forskning på varför igelkottarna dör ut men på SLU efterfrågar man observationer från allmänheten.

– Det är till exempel värdefullt om någon fört en dagbok om vad man såg i sin trädgård på 80-talet och kan göra samma sak nu över en sommar, då kan vi jämföra två punkter.

Hör mer om teorierna bakom att igelkottarna försvinner i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.