Polis håller föredrag för en grupp människor i ett konferensrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jessica Hillemar, kommunpolis i lokalpolisområde Södertälje berätta om hur det kan gå till när barn – och unga dras in i gängkriminalitet. Foto: Emma Ikekwe/SVT

Polisen om gängrekrytering: ”Föräldrar behöver bli mer insatta”

Uppdaterad
Publicerad

”Skjuta mot skalle 500k”. Det är exempel på hur kriminella kan locka barn till brott i sociala medier. Polisen och socialtjänsten säger att föräldrar behöver bli mer insatta kring gängrekryteringar och bjuder in till träffar runtom i Södertälje.

– Varenda unge som vi kan rädda är värd hur många träffar som helst, säger kommunpolis Jessica Hillemar.

Under informationsträffen i Ronna ges konkreta exempel på hur barn och unga kan rekryteras, vilka plattformar som används och vad vuxna bör vara uppmärksamma på.

”Sök hjälp i tid”

Polisen och socialtjänsten hoppas genom träffarna möta vuxna och föräldrar som de annars kanske inte skulle nå. De önskar också att träffarna ska leda till att fler vuxna vågar söka hjälp i tid.

– Redan när de ser de första tecknen på att något inte stämmer, att man vågar ta kontakt med socialtjänsten och be om hjälp, säger Jessica Hillemar, kommunpolis i Södertälje.

Första Linjen stöd – hjälp utan utredning

Vid oro för sitt barn ska man vända sig till socialtjänsten.

– Vi har ju startat ett nytt resultatområde i Södertälje som heter Första Linjen stöd. Det räcker med ett samtal, ring så får du hjälp. Det är ingenting som dokumenteras, säger Hanna Celik gruppledare för fältverksamheten i Södertälje.

Se i videon vad förälder säger om träffen samt fler exempel på vad som möter unga i sociala medier.

HÄR HÅLLS KOMMANDE INFORMATIONSTRÄFFAR:

19 mars

Tid: 19.00 – 21.00

Plats: Hovsjöskolan, Hovsjö

27 mars

Tid: 19.00 – 21.00

Plats: Fornbackaskolan, Fornhöjden

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.