Sedan 2000-talets början har barnfetman i Södertälje ökat och har idag parkerat på en hög nivå. För tjugo till trettio år sedan brukade man säga att lite mulliga barn växer ur sin fetma, men så ser det inte längre ut.
– Miljöfaktorerna idag är så pass starka att många har kvar sin fetma upp i vuxen ålder. Det handlar om den kost och det utbud som vi har omkring oss och om de fritidsaktiviteter som många pysslar med, säger Anna Bohlin, sjuksköterska på barnmottagningen på Södertälje sjukhus.
Åldern har stor betydelse
Och just åldern verkar ha en stor betydelse för förutsättningarna att minska barnfetman. I en studie av Södertälje sjukhus arbete mot barnfetma som Karolinska institutet gjort visade sig ålder vid behandlingsstart vara den enda faktor som hade betydelse för om behandlingen skulle vara framgångsrik.
– Det som har bäst effekt är om man börjar i tidig ålder, säger Anna Bohlin. Behandlingen bör helst påbörjas före sju-åtta års ålder helst, men åtminstone före tolv års ålder, alltså före tonåren. Fortsätter man sedan under lång tid så går det ganska bra.
Hälften hoppar av
Det är dock långt ifrån alla som påbörjat behandlingen mot fetma som fullföljer den. Inom en fem-årsperiod har hälften hoppat av.
– Om man känner att det svårt vill man kanske inte gärna komma hit och ställa sig på vågen, säger Anna Bohlin.
Huir arbetar ni för att minska antalet avhopp?
– Vi försöker få både barn och föräldrar att se det här som en sjukdom, och inte som ett utslag av dålig karaktär. Det här är en sjukdom som man behöver hjälp med att ta sig an och motarbeta och det vill vi hjälpa till med.
Fler feta i fattigare områden
Enligt den forskning som finns hänger barnfetma samman med familjers sociala och ekonomiska status. I socialt och ekonomiskt mer utsatta områden är fler barn feta. Och på Södertälje sjukhus har man märkt att detta syns tydligt om man ser på familjer som nyligen kommit från krigsdrabbade områden.
– Ibland så ser vi det att de kommer hit och de är så glada att komma fram i säkerhet att de gärna ger sina barn precis det barnen vill ha. Gärna lite för mycket godis, chips och läsk för att man vill ge barnet sådant de kanske inte har haft i hemlandet.
Börja med små förändringar
Så hur bryter man de dåliga vanor som leder till barnfetma? Ja, det handlar bland annat om att göra små förändringar, steg för steg som kan leda till en varaktig förändring på sikt.
– Det är ju svårt att förbjuda helt, så en smartare väg att gå är att minska mängderna. Till exempel att man får välja mellan godis eller chips istället för både och. En annan sak är att vänja sig vid att dricka mer vatten istället för läsk och hitta lite olika vägar att minska på kaloriinnehållet.