Anders Kumlander, ordförande för Vidarklinikens styrelse. Foto: Vidarkliniken/TT

Inget prövningstillstånd för Vidarkliniken – nekas driva BVC

Uppdaterad
Publicerad

Vidarkliniken i Järna har uteslutits från att vara med i Stockholms läns landstings valfrihetssystem för BVC och barnmorskemottagning. Nu har kammarrätten beslutat att inte bevilja prövningstillstånd i frågan och beslutet står därför fast.

Anledningen till uteslutningen är att Vidarkliniken har visat bristande seriositet i sin verksamhet och att man bedömer att den inte skulle klara kraven i avtalet, baserat på hur sjukhuset skött tidigare uppdrag, enligt landstinget. Vidarkliniken menar att man uppfyller alla villkor för att bedriva BVC och att landstinget brutit mot likabehandlingsprincipen genom att avslå deras ansökan.

– Sannolikheten att vi överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen är stor. Det var lite märkligt att kammarrätten avslog det här för vi hade tagit fram en ordentlig motivering för vad förvaltningsdomstolen hade missat i sin behandling av ärendet, men så är det ibland med juridiken, säger Anders Kumlander, ordförande för Vidarklinikens styrelse.

Hårda tider för Vidarkliniken

Vidarkliniken har haft en tuff period den senaste tiden. Förra året förlorade kliniken sitt rehabiliteringsavtal med Stockholms läns landsting på grund av stora brister i verksamheten. Då tvingades Vidarkliniken säga upp nära hälfen av sin personal. I höstas satte landstinget stopp för barn- och mödravårdscentraler som de antroposofiska vårdgivarna vill öppna, beslutet som nu nekades prövningstillstånd i kammarrätten.

– Vi hoppas på en annan regim i landstinget efter valet så att människor ska ha möjlighet att få den hjälp vi kan erbjuda om de är intresserade, säger Anders Kumlander.

Vidarkliniken har emellertid kvar två avtal med Stockholms läns landsting: Vårdcentralen som vid landstingets senaste granskning klarade sig utan anmärkningar och planerad specialiserad onkologisk rehabilitering, alltså cancerrehabilitering.

Enda nordiska sjukhuset med antroposofisk inriktning

Vidarkliniken är det enda sjukhuset i Norden som kombinerar skolmedicin med antroposofisk läkekonst. Men Vidarkliniken är omdebatterad med sina kompletterande behandlingar och antroposofiska preparat, vars effekt saknar vetenskapliga belägg.

Kliniken har ett särskilt tillstånd att sälja antroposofiska preparat utan registrering och godkännande hos Läkemedelsverket, men den dispensen har regeringen beslutat att slopa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.