Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när larmet går på Norrtälje brandstation och hör distriktschefen i Södertälje om senaste tidens torka. Foto: Tomas Blideman/SVT

Kraftig ökning av skogsbränder – inget regn i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt i skog och mark – och värre ser det ut att bli. Det finns inget regn i väderprognosen framöver. Bara i Södertälje har man hittills i år fått åka ut på nästan 50 procent fler skogs- och markbränder än förra året. Följ med i videon när larmet går på brandstationen i Norrtälje.

Den senaste tidens värme har orsakat stora problem på flera håll i landet. I stora delar av Sverige råder stor risk för skogsbränder.

– Det finns områden där det är väldigt torrt, särskilt från Gävle och söderut, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

I många fall är det människor som orsakar skogsbränder.

– Läget är ansträngt, det är viktigt att man är försiktig och att man tänker sig för, säger Elin Bohman, pressekreterare MSB.

Bränderna kom tidigt i år

Siffror som SVT Södertälje har tagit fram visar att Södertörns brandförsvarsförbund har fått rycka ut på 40 procent fler skogs- och markbränder i år än under samma period 2022.

Storstockholms brandförsvar som täcker kommunerna längre norrut i länet menar att bränderna i skog och mark kommit tidigare i år jämfört med tidigare.

– Vi släcker ett 20-tal mark- och skogsbränder i regionen varje dygn, säger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholm brandförsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.