Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Släckningarbetet har pågått sedan igårkväll. Foto: Pontus Stenberg

Skogsbrand i Haninge – eldningsförbud i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste dygnet har en skogsbrand härjat mellan Hemfosa och Träsksjön i Haninge kommun. Helikoptrar har vattenbombat området. Vid 17-tiden på tisdagen startade även en markbrand på ön Långgarn.

Larmet om skogbranden kom in vid kl 18.30 på måndagskvällen. Två stationer har under tisdagen varit på plats för att släcka den 400 kvadratmeter stora branden. Under morgonen sattes helikoptrar in för att vattenbomba den oländiga terrängen.

– Vi är på plats och släcker med slangar i ett område som är cirka 150 gånger 150 meter, sa Lars-Åke Stegelind, vakthavande befäl på räddningscentralen i Stockholms län.

Ingen spridningsrisk

Ingen person har skadats vid branden, men släckningsarbetet har pågått under hela tisdagen och beräknas vara avslutat först på kvällen.

– Elden är omringad, det finns ingen spridningsrisk. Som tur är finns ingen närliggande bebyggelse och det blåser inte, säger Anders Sessler, vakthavandebefäl vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Brand även på Långgarn

Vid 17-tiden fick räddningstjänsten in ett larm om att en markbrand utbrutit även på ön Långgarn utanför Muskö i Haninge kommun.

– Det är runt 200 kvadrat som brinner, säger vakthavande befäl på Södertörns brandförsvarförsvarsförbund.

Sju brandmän är på plats för att släcka branden. Det råder eldningsförbud i hela Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.