Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör hur vapen från forna Jugoslavien smugglats in i landet – och bidragit till att Sverige är det landet i Europa med flest dödskjutningar. SVT Nyheters reporter Aida Arslanovic har följt vapnets väg. Foto: SVT/Vlada Cakic

Från forna Jugoslavien till gängkriminella i Södertälje – SVT har följt vapnens väg

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals vapen som beslagtagits i Sverige de senaste åren är insmugglade militära vapen från forna Jugoslavien. SVT kan nu avslöja att många vapen som använts i den senaste våldsspiralen i Södertälje kommer just från forna Jugoslavien.

Snart 30 år efter Jugoslaviens sönderfall fortsätter vapen från kriget att flöda in till Sverige. De senaste veckorna har polisen bland annat beslagtagit tre jugoslaviska kalasjnikovs i Södertälje.

Sedan 2018 har NFC, nationellt forensiskt centrum, bundit 147 beslagtagna vapen från skjutningar i Sverige till insmugglade militära vapen från forna Jugoslavien.

I vapnens spår

SVT åkte till Sarajevo

Samtidigt som skjutningarna ökar i Sverige tjänar smugglarna stora pengar på att leverera vapen till gängkriminella. SVT Nyheter Södertälje åkte till Sarajevo för att ta reda på hur vapen från Balkan hamnar i händerna på gängkriminella i Sverige.

Se hela mini-dokumentären ”I vapnens spår” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I vapnens spår

Mer i ämnet