Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den bosniska polisen och myndigheters kamp mot illegala vapen efter kriget i forna Jugoslavien fortsätter. I ett försök att hindra att de hamnar i fel händer smälts de ner. Se mer i klippet. Foto: UNDP

Här smälts 2 490 beslagtagna vapen ner – bosnisk minister: ”Kommer aldrig ta slut”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som flera militära vapen från forna Jugoslavien smugglats in i Sverige de senaste åren, försöker polisen och myndigheter i Bosniens huvudstad Sarajevo stoppa fler vapen från att ta sig vidare in Europa – det genom att smälta ner dem. SVT Nyheter Södertälje har besökt platsen i Sarajevo där illegala vapen smälts ner.

De senaste veckorna har man lyckats smälta ner 2 490 vapen. Men fortfarande finns många kvar på svarta marknaden. Exakt hur många är oklart men det talas om uppemot 750 000 vapen – som sen riskerar att hamna i Sverige.

I klippet: Se när tusentals vapen smälts ner av bosnisk polis – för att förhindra att de hamnar i fel händer.

I vapnens spår

Bosniska myndigheter samarbetar med både EU och FN för att få kontroll på illegala vapen. Det handlar om hårdare gränskontroller, utbildningsinsatser, anti-korruptionsarbete och arbetet med att beslagta och smälta ner vapen.

Missa inte SVT Nyheters minidokumentär, ”I vapnens spår” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I vapnens spår

Mer i ämnet