Intensifierar arbete med id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Telge bostäder har på senare tid fått allt större problem med olovlig andrahandsuthyrning. Nu vill man få bukt med problemet genom att intensifiera arbetet med id-kontroller.

Id-kontroller i lägenheter är något som Telge bostäder arbetat med de senaste åren. Det handlar om att kontrollera att den personen som står på kontraktet också bor i lägenheten. Nu har man anställt ytterligare en person som ska ingå i den grupp som redan arbetar med att försöka minska fusket.

– Vi ser att det är ett växande problem och får varje vecka indikationer på ärenden som gör att vi behöver jobba mycket mer aktivt med det här, säger Janette Jardefalk på Telge bostäder.

#BOSTADSÖKES

”Gör det redan i dag”

Så rent praktiskt handlar det om att knacka dörr?

– I de fall där vi fått indikationer att det inte är rätt person som bor i lägenheten kommer vi att arbeta med en uppsökande verksamhet och det gör vi redan i dag. Syftet med att begära legitimation är att vi ska få prata med vår hyresgäst, säger Janette Jardefalk.

”Helt oacceptabelt”

Sedan tidigare har socialtjänsten i Södertälje satt stopp för socialbidrag till svarta hyror. Telge bostäder samarbetar också med flera samhällsaktörer, bland annat socialkontoret, polisen och Försäkringskassan. Men på Hyresgästföreningen är man mycket tveksamma till id-kontrollerna.

– Det är helt oacceptabelt. Det här är polisiära ärenden och i så fall har vem som helst mandat att stoppa personer på gator och torg för att fråga vilka de är. Det är helt fel väg att gå, säger Simon Safari på Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet