Foto: SVT

Issa har köat i 25 år – kan bli snuvad på köplats

Uppdaterad
Publicerad

Issa Youssef har stått i Södertälje kommuns tomtkö i cirka 25 år. Nu kan han bli snuvad på sin plats om tomtkön avvecklas.

Issa Youssef har länge närt en dröm om att en dag få bygga hus. Han ställde sig i tomtkön på 80-talet och har sedan dess tålmodigt väntat på rätt erbjudande.

– Jag har bara fått erbjudande 2-3 gånger under de här åren men det var på platser som inte var aktuella så jag har tackat nej, säger han.

Har plats 37

På torsdag fattar tekniska nämnden beslut om tomtkön ska avvecklas och då kommer de 34 första i kön bli erbjudna en tomt. Issa Youssef står på plats 37. Han är kritisk till det nya förslaget.

– Det är orättvist. Det är inte schysst om vem som helst kan dyka upp en dag och få samma rättigheter som oss som stått i 20-30 år.

400 kronor per år

För att få stå i kö har man behövt betala en avgift varje år. Pengar som inte kommer att betalas tillbaka.

– Jag har betalat 400 kronor om året. Så det handlar om ganska mycket pengar. Men vad kan man göra? Om jag hade vetat så hade jag kunnat lägga det på något bättre.

Det enda som kan bli aktuellt att återbetalas är årets avgift.

”Lottning sämre”

Issa Youssef har länge känt att det befintliga kö-systemet varit dåligt. Få kommunala tomter har delats ut till privatpersoner de senaste åren. Men han tror inte lottning löser det.

– Jag tror inte det blir bättre, jag tror faktiskt det blir sämre med lottning.

Ångrar du att du inte tackat ja tidigare?

– Ja, kanske. Men nu är det försent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.