Foto: TT

IVO vill återkalla Södertäljetandläkares legitimation

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkare på en mottagning i Södertälje, riskerar att förlora sin legitimation. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att tandläkaren varit ”grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke”.  

IVO har, efter larm från Försäkringskassan, granskat tio av tandläkarens patientjournaler och funnit brister i samtliga. IVO anser att bristerna är så pass allvarliga att det påverkar patientsäkerheten.

IVO menar, bland annat, att tandläkaren på ett synnerligen allvarligt sätt brustit i sin dokumentationsskyldighet, då tandläkaren fyllt i journalerna först lång tid efter det att behandlingarna genomfördes. De menar även att det genomgående saknas uppgifter att röntgenbilder tagits, varför de togs och vad de visade.

”Stora kompetensbrister”

Sammanfattningsvis skriver IVO att tandläkarens ”vård och behandling vid ett stort antal tillfällen har skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, NN har uppvisat stora kompetensbrister i sin yrkesutövning som tandläkare”.

IVO uppmanar därför Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att återkallar tandläkarens legitimation.

Tandläkaren själv anser att granskningen av patientjournalerna är ensidig eftersom att bara patienter med omfattande tandvårdsbehov valts ut. Hon hävdar även att hon efter Försäkringskassans påpekande har försökt förbättra sig bland annat genom att gå kurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer