Hör 15-årige Jacob Ericsson berätta om hur det är att leva med epilepsi. Foto: SVT

Epileptikern Jacob, 15, väntade på skolskjuts som aldrig kom

Uppdaterad
Publicerad

15-årige Jacob Ericsson i Hölö lider av svårbehandlad epilepsi. Han kan få kramper när som helst, och behöver då medicin snabbt. Av kommunen är Jacob beviljad ensamtaxi hem från skolan för att minimera tiden utan en vuxen i närheten som kan ge honom medicin. Trots det har Jacob flera gånger samplanerats med andra elever och får vänta, och ibland har taxin inte kommit överhuvudtaget.

– Jag går med en konstant oro för jag vet inte om det kommer en taxi, hur många som åker i den eller hur lång tid det tar innan Jacob kommer hem. Jag vet ju aldrig när på dygnet han får ett anfall och jag vet inte om han får det i taxin, säger Jacobs mamma Sara Ericsson.

Samtrans ansvarar för skoltaxin och är medvetna om problemet.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

– Vi har tittat på det här och vi kan se att vi både i våras och i september har brustit vid några tillfällen och det är givetvis inte acceptabelt och det ska inte få hända hos oss, säger Erika Wegener, kommunikationschef på Samtrans.

Varför händer det?

– Det finns flera sätt det kan hända på och ibland kan det vara den mänskliga faktorn.

”Det är något som brister”

Jacobs mamma Sara Ericsson tycker dock inte att den mänskliga faktorn är en giltig ursäkt.

– Det skulle kunna vara ett mänskligt fel en eller två gånger, men när det är samma fel som kommer gång på gång anser jag att det är något som brister i deras rutiner.

Samtrans håller just nu på med en utredning för att komma fram till vad som behöver göras bättre för Jacob Ericsson.

I videon ovan berättar Jacob Ericsson själv hur det är att leva med epilepsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet