Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jasmin i Botkyrka berätta om sina igelkottar som väcker intresse på Tiktok. Foto: Maja Flygt/SVT

Jasmins tama igelkottar gör succé på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

I Botkyrka bor Jasmin med sina två tama husdjursigelkottar Pim och Pingis. Tillsammans drar de storpublik på Tiktok med över 270 000 följare.

– Det är ett udda husdjur och svenskar älskar verkligen igelkottar, säger Jasmin, eller Jasminkott som hon kallas på Tiktok.

Jasmin är en av de svenskar som tjänar pengar genom att bland annat göra reklamsamarbeten på Tiktok och det mesta gör hon tillsammans med sina tama husdjursigelkottar. Det finns en stor fascination och kärlek för igelkottarna i Sverige menar hon:

– Man hör det i rösten när folk berättar om igelkottar de har sett. Folk kan till exempel höra av sig till mig och säga att de hade igelkottar under altanen när de var små, säger hon.

Kartlägger beståndet

Sedan 2020 är igelkottarna i Sverige rödlistade och klassas vara nära hotade att dö ut. På SLU:s artdatabank arbetar de med att kartlägga beståndet av igelkottar och efterfrågar iakttagelser och dokumentation från allmänheten.

Det är många som hör av sig till Jasmin och berättar när de sett igelkottar i naturen.

– Ibland svarar jag faktiskt att de kan rapportera in det till artdatabanken också, säger hon.

Hör henne berätta mer om igelkottarnas liv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.