Foto: SVT

JO startar utredning om kommunens bakgrundskontroller av anställda

Publicerad

Justitieombudsmannen har beslutat om att utreda kommunens bakgrundskontroller av brott hos alla anställda. Om det kan vara ett brott mot grundlagens skydd mot den personliga integriteten.

– Det är en fråga som berör många och är bred, säger Sophia Häggmark Elmér, handläggare hos JO till SVT.

Det var i våras som kommunen införde att alla nyanställda och redan anställda skulle kontrolleras kontinuerligt mot brottsregistret, något Södertäljebon Staffan Olsson anmälde till Justitieombudsmannen eftersom han tyckte att det var ett brott mot den personliga integriteten. Nu har JO valt att påbörja ett särskilt ärende.

– Även om anmälan uppmärksammade oss på det här så väljer nu JO att ta upp det som ett särskilt ärende. Det gör man när frågan inte enbart berör en enskild utan det är en fråga som berör många och är bredare, säger Sophia Häggmark Elmér, handläggare hos JO till SVT.

Kommunen behöver svara

Justitieombudsmannen har nu inlett en utredning och kommunen har uppmanats att svara på ett antal ingående frågor om vem som beslutade, vad, hur och varför de gör bakgrundskontrollerna.

– Vad som kommit fram väcker frågor om kontrollerna är förenliga med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Svaren ska vara lämnade till JO senast 25 november 2022.

– Då går vi igenom dem och ser om det leder till ytterligare frågor och kompletteringar, sen gör JO en rättslig utredning och fattar beslut. När det är klart kan jag inte svara på idag, säger Sophia Häggmark Elmér.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänk om alla skulle börja kontrollera alla sina anställda, vilket samhälle får vi då?” säger Staffan Olsson om vad som kan bli konsekvenserna för Södertälje kommuns nya bakgrundskontroller. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.