Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela videon för att höra hur kommunen svarar på fackets synpunkter. Foto: SVT

Facken kritiserar Södertälje kommuns utökade bakgrundskontroller

Uppdaterad
Publicerad

I september gick Södertälje kommun ut med planer på att införa utökade bakgrundskontroller av all personal. Nu riktar kommunens SACO-råd kritik mot beslutet.
– Vi håller inte med om att regelbundna säkerhetskontroller är en proportionerlig åtgärd, och är tveksamma till om den ger önskat resultat, skriver de i mejlet.

Det är i ett mejl till personaldirektören på kommunen som synpunkterna framförs. De tar bland annat upp att även om de förstår bakgrunden till beslutet har de svårt att se hur kontrollerna är förenliga med GDPR och om de är proportionerliga.

– Vi är ytterst måna om de viktiga och förtroendefulla samtalen med samtliga fackliga organisationer, skriver personaldirektören på Södertälje kommun, Johan Lefverström, till SVT. 

Aktuellt lagrum

Även fackförbundet Vision har synpunkter på de skärpta kontrollerna. De  ifrågasätter vilket lagrum kommunen stödjer sig på när de föreslår dessa bakgrundskontroller.

Hör hur kommunen svarar på synpunkterna i klippet ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer