Se Sofie Markne vid Juventas ungdomsjour reagera på Tommy Hanssons (SD) uttalande om polisen som inte identifierar sig som man eller kvinna. Foto: Linda Asmar/SVT

Juventas ungdomsjour om SD-politikern Tommy Hanssons uttalanden: ”Blir jätteupprörd”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s Tommy Hansson står åtalad för hets mot folkgrupp, vilket han kommenterade i en intervju med SVT Nyheter under torsdagen. Ungdomsjouren i Södertälje reagerar nu starkt på intervjun och Hanssons uttalanden om att icke-binära personer inte är lämpliga som poliser.

– Jag blir jätteupprörd, säger Sofia Markne på Juventas ungdomsjour.

Juventas ungdomsjour i Södertälje kommer i sin verksamhet i kontakt med icke-binära personer, det vill säga personer som inte identifierar sig som enbart man eller kvinna.

Hör hur Sofia Markne reagerar på Tommy Hanssons (SD) uttalanden i en intervju med SVT i videon ovan.

SD-ordförande: ”Inget partiet står bakom”

Nu åtalas Tommy Hansson för hets mot folkgrupp.

SVT har varit i kontakt med både SD:s gruppledare Beata Milewczyk och partiets ordförande i Södertälje Joachim Hagström. Men ingen av dem vill ställa upp på en intervju idag. Joachim Hagström skriver till SVT:

”Tommy Hanssons åsikter, som han i detta fall delat med sig av, är hans egna privata. Men jag kan säga att det är inget som jag eller partiet står bakom. Nu pågår en rättsprocess i frågan och jag avstår att kommentera vidare i sak innan den är löst.”

Det här är hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp är att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.