Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid KI. Foto: SVT/TT bild.

Kaffet stannar längre i kroppen än de flesta tror

Uppdaterad
Publicerad

Nu när mörkret faller allt tidigare är det många som tar en extra kopp kaffe efter lunch. Men det ska inte alla göra, för forskning visar att våra gener styr hur länge kaffet håller oss pigga. Och det är längre än de flesta tror.

En del kan dricka kaffe på kvällen utan att det påverkar sömnen, andra får sömnsvårigheter trots att de endast drack kaffe vid lunch, visar forskning.

Det förklaras av vår genuppsättning. Våra gener styr nämligen hur länge koffeinet stannar kvar i kroppen. Koffeinet gör oss pigga men vi upplever det olika. Det här har intresserat kaffeforskaren Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid KI.

– Vi blir vakna, vi kissar mer, blodflödet till levern går ned, hjärtat slår lite fortare, säger Bertil Fredholm om hur koffeinet påverkar oss.

Våra gener styr

En vanlig missuppfattning är att kaffeintaget under dagen inte skulle påverka nattsömnen. Koffeinet stannar nämligen längre i kroppen än de flesta tror.

– Hur mycket kaffe man har kvar i kroppen, det styrs av en grupp av gener. Hur mycket vi gillar kaffe och koffein, styrs av en annan grupp av gener. Och kaffe elimineras inte så snabbt ur kroppen.

Hur länge koffeinet håller oss pigga

När det gäller substanser i kroppen pratar man om halveringstid – den tid det tar för att bli av med hälften av substansen. För koffein är det 4-5 timmar, enligt forskning.

– Det betyder att har vi tagit en mängd kaffe, har vi hälften kvar efter 4-5 timmar och 25 procent kvar efter 8-10 timmar och så vidare. Har man då druckit större mängder kaffe under dagen har man förbaskat mycket koffein i kroppen när man ska sova, säger Bertil Fredholm.

Många bevisade hälsovinster

Förr trodde man att kaffe var farligt och orsakade bland annat cancer. Idag tenderar man snarare att övervärdera kaffets hälsovinster, menar Bertil Fredholm. Men visst finns goda belägg för att kaffe och koffein gör oss gott. Rent statistiskt sett krävs omkring tre koppar om dagen för att nå dessa effekter, enligt Bertil Fredholm.

– Det finns väldigt starka belägg för att kaffe minskar Parkinsons sjukdom. Det finns även belägg för att kaffe minskar typ 2-diabetes, även kallat åldersdiabetes och en del typer av demens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.