Följ med in i kakelugnsmakarens verkstad: ”I coronatider är det många som vill ha hjälp med kaminer och spisar”. Foto: Maja Flygt/SVT

Coronavirus och vinterkyla ger full fart hos kakelugnsmakaren i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck hos Reidar Mattsson, kakelugnsmakare i Södertälje. En kall vinter och fler som distansarbetar och pysslar i hemmet tror han kan vara förklaringar till att många plötsligt hör av sig.

– De kan ha bott i sin bostad i flera år och inte brytt sig, men nu vill de göra ordning eldstaden, säger han.

Reidar Mattsson är egentligen pensionär, men har ett brinnande intresse för kakelugnar och då är det inte lätt att släppa yrket när folk ringer för att få hjälp.

– Det är svårt att låta bli, säger han.

Coronaviruset i Södertälje

Ser man till googlesökningar på orden kamin och eldstad de senaste fem åren syns en stigande trend sedan slutet på 2020.

Fler söker på ord som kamin, eldstad och kakelugn. Foto: Google trend

Exakt vad som är förklaringen är svårt att säga och Reidar Mattsson har många olika teorier. Kanske kan det handla den kyliga vintern eller den renoveringsboom som varit när allt fler stannar hemma under pandemin.

Övade på att slå sönder 1700-talsugnar

En sak är i alla fall säker: Synen på kakelugnarna har förändrats sedan Reidar Mattsson började sitt yrkesliv.

– Då fick vi öva på att slå sönder fina 1700-talsugnar, det är sorgligt när man tänker på det nu. Men så tänkte man då, säger han.

Se mer om intresset för kakelugnarna och följ med in i hans verkstad i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet