Arbetsmiljöverkets förbud innebär att bussar inte får köras om de är för kalla vid förarplatsen. Foto: Alexander Färggren/SVT

Efter larmen: Kalla bussar i Södertälje kan straffas med 100 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Södertälje har tidigare rapporterat om att en majoritet av bussarna i Södertälje har varit för kalla. Något som lett till att Arbetsmiljöverket nu förbjuder bussbolaget Nobina att köra kalla bussar. Bryter de mot beslutet kan bolaget straffas med att betala 100 000 kronor per kall körning.

Busschaufförerna i Södertälje larmade i vintras om att bussarna var för kalla, något fackförbundet kommunal menar ska ha pågått i flera år. Efter en oanmäld kontroll i Södertälje visade det sig att majoriteten av bussarna hade för låg temperatur.

Så lät det när SVT var med och besökte bussarna (19 februari 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Många chaufförer har klagat på kalla bussar” säger huvudskyddombudet Arne Saand. Foto: Alexander Färggren/SVT

Efter larmen tog bussbolaget Nobina fram åtgärder för att komma åt problemet. Men nu har även Arbetsmiljöverket bestämt sig för att förbjuda kalla bussar från att köras.

Förbudet innebär att bussar inte får köras om de inte har en lufttemperatur på minst 5 plusgrader vid förarplatsen, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. Detta eftersom kalla bussar ökar risken för olyckor då det kan försämra chaufförernas koncentrationsförmåga, enligt Arbetsmiljöverket.

Förbudet börjar gälla från och med november i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer