”Många chaufförer har klagat på kalla bussar” säger huvudskyddombudet Arne Saand. Foto: Alexander Färggren/SVT

Missnöje över kalla bussar i Södertälje – Kommunal: ”Förare tappar känseln”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kontroller av bussar i Södertälje visade det sig att majoriteten av dem hade för låg temperatur. Något som fackföreningen Kommunal är upprörda över. Nu har bussbolaget Nobina tagit fram åtgärder för att komma åt problemet.

Kommunal gjorde under januari en anmäld och en oanmäld kontroll av lufttemperaturen på bussar i Södertälje. I den oanmälda kontrollen såg man att 49 av 78 bussar, alltså 63 procent av de kontrollerade bussarna var för kalla. I den anmälda kontrollen var siffran 72 procent.

Enligt fackförbundet Kommunal medför den låga temperaturen bland annat hälsorisker hos chaufförerna.

”Har varit kallt i flera år”

Enligt kommunal har problemet med kalla bussar pågått i flera år utan att ha åtgärdats. Men Nobina menar att det här är ett större problem som man har fått veta om nu.

– Vi får alltid in felanmälningar, men problemet som har upptäckts nu är ett större systematiskt fel som är nytt för oss.

Hör mer i videon om kalla bussar i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.