Astrid Åkesson, ordförande i föreningen som driver Södertälje katthem oroas av utvecklingen. Foto: SVT

Katthem oroas: ”Fler hemlösa katter”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje katthem måste ta emot allt fler katter som övergivits av sina ägare. Trenden är oroande menar föreningens ordförande.

– Ja, det är mycket allvarligt, vi tycker att vi ser en ökning av antalet hemlösa katter. Det är också mycket dräktiga honor, kattungar, och kattungar utan mammor.

Just nu bor det femtio katter på Södertälje katthem, vilket innebär att maxgränsen som satts av länsstyrelsen är nådd. Varje dag får hemmet flera samtal om upphittade katter, och det ökade behovet märks även på att kön till hemmet växer.

Har det funnits tillfällen då ni varit tvungna att säga nej?

– Ja, absolut. Det är ofta. Det är alltid fullt tyvärr.

För att klara av trycket samarbetar de med andra katthem, men även allmänheten måste hjälpa till.

– Vi ber människor att i första hand sätta upp lappar i mataffären och annonsera för att hitta ägarna, för det är sällan vi kan ta hand om en katt direkt.

Har låg status

Varför trycket på katthemmet ökat just nu kan Astrid Åkesson inte svara på, men hon tror att problemen har sin grund i att katter har låg status, de är billiga och lätta att få tag på.

– Det är inte gratis att ha katt, det ska man vara medveten om. Man ska också veta att det är ett åtagande 15-20 år i framtiden.

Men katter klarar sig väl ute i större grad än andra husdjur?

– Nej det där är någonting som man vill lätta sitt samvete med, dom har svårt att hitta mat ute, speciellt vintertid.

För att komma till bukt med problemet tycker hon att det behövs en ny lagstiftning.

– Vi vill att det blir en ny djurskyddslag som ålägger kattägare att id-märka och registrera sin katt, vi tycker också att man ska kastrera alla katter som inte ska användas i kontrollerad avel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.