Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nya KD-ledaren om det snabba bytet av gruppledare och om det möjliggjorde att de nu vill styra med högersidan. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Efter gruppledarbytet och nya högersamarbetet – hör nya KD-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Den nya gruppledaren för KD i Södertälje är förtegen om varför de gjorde ett hastigt gruppledarbyte eller vad de har förhandlat med Sverigedemokraterna och Realistpartiet om för att kunna bilda nytt styre med Moderaterna och Liberalerna.

Det var i förra veckan som Kristdemokraterna avsatte den tidigare gruppledaren David Winerdal efter att han efter valet sagt att det inte ska ha varit möjligt att styra med högersidan med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet. Men Kristdemokraterna som sökts sedan dess är tystlåtna om varför det gjorde det här bytet.

– Jag var inte på det mötet så det får du prata med ordföranden om, säger Anna Syrjänen.

Men enligt Alexander Rosenberg (M) var det bytet som möjliggjorde maktskiftet.

– Det får KD svara på men det är klart att gruppledarbytet har öppnat upp för förhandlingar, säger han.

Hör om hur Anna Syrjänen (KD) tänker om ledarbytet och att nu styra med högersidan med hjälp av Sverigedemokraterna och Realistpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.