Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnläkaren om hur du kan skydda ditt barn mot kikhosta som ökat i Region Stockholm sedan i höstas. Foto: Martina Holmberg/TT och SVT

Kikhosta ökar – så kan du skydda ditt barn

Publicerad

Fallen av kikhosta i Region Stockholm och i landet i stort har ökat och för barn kan läget bli allvarligt. Hör barninfektionsläkaren om hur man kan upptäcka kikhosta och hur man skyddar sig.

Antalet personer som insjuknar i kikhosta varje vecka ligger nu på en högre nivå än på flera år.

Vuxna får ofta en lindrig variant av sjukdomen medan barn kan bli riktigt dåliga. Det är enligt barninfektionsläkaren Selma Olsson Åkefeldt viktigt att vuxna som går och hostar i veckor går och testar sig om man har spädbarn i sin närvaro.

Ett fall i maj förra året

I maj 2023 fanns det ett fall av kikhosta i Region Stockholm medan siffran nu ligger på 30 fall. Senast fallen var så många var i juli 2018.

– Under pandemin slutade många virus och bakterier cirkulera och därför saknar många immunitet, säger Selma Olsson Åkefeldt.

Fallen av kikhosta ökar även i andra europeiska länder där flera dödsfall rapporterats in bland spädbarn.

Sedan i mars i år erbjuds gravida i Region Stockholm gratis vaccin mot kikhosta.

Hör i videon ovan vad du kan göra för att skydda ditt barn.

KIKHOSTA

Kikhosta är smittsam sjukdom som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta hos både vuxna och unga men drabbar spädbarn hårdast där infektionen kan vara livshotande.

Vid misstanke om kikhosta för spädbarn är det viktigt med snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom. Även spädbarn som utsatts för smitta men inte har några symptom kan vara aktuella för behandling.

Det finns vaccin mot kikhosta och det är något som rekommenderas till alla barn från tre månaders ålder och till alla gravida efter vecka 16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.