Foto: Pressbild

Klart: De styr Nykvarn kommande fyra åren – vinnaren enas med förloraren

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vilka som kommer ingå i den nya majoriteten i Nykvarn. Valets stora vinnare Socialdemokraterna kommer styra tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet – och Nykvarnspartiet som tappade nära halva väljarstödet i valet.

– Det känns bra att vi har kunnat enas om ett samarbete. Vi inom Socialdemokraterna upplever att vi har mycket gemensamt med Nykvarnspartiet, Centern och Miljöpartiet i en rad frågor som just nu är viktiga för Nykvarn, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Önbäck till kommunens hemsida.

Nykvarnspartiet kvar i styret

Valet 2022 Nykvarn

Förutom stöd från småpartierna Centern och Miljöpartiet kommer alltså även Nykvarnspartiet bli kvar vid makten, trots att partiet backade från närmare drygt 30 procent till 17 procent.

– Jag är verkligen nöjd med den här lösningen. Vi fick nästan 17 procent av rösterna och vi kommer förvalta det bäst i majoritet. Vi har haft ett bra samarbete med Miljöpartiet och kommit överens i många frågor med Centerpartiet och Socialdemokraterna förut, så jag känner mig trygg med att vi kommer samarbeta väl framöver, säger Gunilla Lindstedt från Nykvarnspartiet till SVT.

Så här sade Anders Önbäck (S) till SVT när förhandlingarna skulle inledas efter valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruppledare Anders Önbäck (S) om hur han planerar att bilda majoritetsstyre i Nykvarn efter att ha blivit största parti i valet. Foto: SVT/Aida Arslanovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nykvarn

Mer i ämnet