Foto: SVT

”Klart det får konsekvenser om man inte uppfyller kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Spontanfotboll sent på kvällen är ett av kommunens krav som Assyriska och Syrianska inte kunnat leva upp till. Anläggningschefen är tydlig i sin kritik.

– Om man inte uppfyller det man kommit överens om så måste man ju reducera bidraget, säger Anders Siljelöf.

På kultur- och –fritidskontoret säger man sig ha påtalat bristerna för klubbarna under en längre tid – utan resultat. Men nu när tjänstemännen hotar med en bidragssänkning på 100 000 kronor per klubb så kom reaktioner.

– Jag förstår om det slår hårt mot klubbarna men de har ju själva gått med på det här avtalet.

Spontanfotboll sena kvällar

Spontanfotboll, alltså fotboll öppen för alla, och som enligt avtalet skulle hållas två kvällar i månaden mellan klockan 22 och 01, har Södertälje kommun sett hos andra kommuner och tagit efter. Och att klubbarna haft spontanfotboll andra tider, räknas inte, menar anläggningschefen.

– Det är ju faktiskt överenskommet att det ska vara den här tiden för att de här äldre tonåringarna ska hitta andra verksamheter på fredag och lördagskvällar. De är kanske inte tillräckligt gamla för att gå på krogen, man har brist på sysselsättning och då blir det ofta destruktivt i stadsdelarna, säger Anders Siljelöf.

Bestraffar

Är det här ett sätt att bestraffa klubbarna?

– Nej, det tycker jag inte även om de säkert ser det så. Men det är normalt att om man inte uppfyller det man kommit överens om och det finns en prislapp på vad man ska göra, så måste man reducera det bidraget om man inte gör det man lovat.

Om vi vänder på frågeställningen. Klubbarna ska ju trots allt få 900 000 kronor i bidrag ändå. Varför får de det när de inte uppfyllt sina åtaganden?

– Det är med hänsyn till föreningarna. Låt säga att de inte har uppfyllt 3 av fyra punkter i avtalet och att man då skulle minska bidraget med 750 000 kronor. Det är fullständigt omöjligt i dagsläget.

Varför det?

– Jag tror inte föreningarna skulle överleva den smällen. Vi vill gå försiktigt fram nu och visa att det här är ett första steg. Men det står även i vårt förslag att man 2017 ska få hårdare ekonomiska konsekvenser om man inte uppfyller kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.