Satsningen på det nya gjuteriet beräknas vara värt 1,5 miljarder kronor, enligt Scania. Foto: TT

Klart: Scania får bygga nytt gjuteri

Uppdaterad
Publicerad

Det uppges vara en av Scanias enskilt största investeringar någonsin – och nu är lastbilsjätten ett steg närmre att bygga ett nytt gjuteri i Södertälje.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat vill Scania bygga ett nytt gjuteri i Tveta industriområde i Södertälje. Nu har mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt beslutat om att bevilja företaget tillstånd. Det var LT.se först med att berätta om.

– Det här innebär att vi kan gå vidare enligt plan, börja projektera marken och inleda markarbetana i sommar. Så om ett par år kommer det nya gjuteriet stå färdigt, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Värt 1,5 miljarder

Scania uppger att satsningen är värd 1,5 miljarder kronor och att det kommer innebära ungefär 200 arbetstillfällen, dock inte enbart nya.

Hur viktig är satsningen för Scania?

– Den är oerhört viktig. Det handlar om vår framtida produktionskapacitet av nya motorer.

Vad innebär det för Södertälje?

– Det innebär att Södertälje fortsatt kommer vara centrum för Scanias motortillverkning och utveckling.

Hängde det på det här?

– Ja, det är en viktig del, för hade vi inte kunnat tillverka motorerna i Södertälje så hade vi fått göra det någon annanstans och då hade det försvunnit industrijobb från Södertälje. Det är viktigt att ha produktionen nära utvecklingen såsom vi har idag.

Mindre miljöpåverkan

Ett nytt gjuteri kommer att påverka miljön med både buller och utsläpp. Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att Scania får gjuta maximalt 90 000 ton smält järn i den nya anläggningen.

– Vi har tagit till alla åtgärder som går att för att minska störningarna. Faktum är att det blir mindre påverkan på Södertälje i nya gjuteriet, som byggs med ny teknik och bättre ljudisolering, samt även mindre utsläpp. Och vi kommer längre ifrån bebyggelserna än tidigare, säger Hans-Åke Danielsson.

Under intrimningen av den nya anläggningen får det befintliga gjuteriet drivas vidare men produktionen får uppgå till maximalt 30 000 ton smält järn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer