Alexander Megos upptäckte klättringen redan som femåring hemma i Tyskland. Han följde med sin pappa till ett klättercenter och fastnade direkt. I dag reser han världen runt, känd för sin talang inom sporten.
På söndag gästar han Södertälje för att inviga kommunens senaste spontanidrottsplats, en anläggning för bouldering – klättring på klippblock.
– Jag har varit i Stockholm tidigare och det finns ovanligt många inomhuscenter här. Jag skulle säga att Stockholm är världsdominerande för sin storlek. Men förvånansvärt få klättrar utomhus i Sverige, säger han.
”Gör klättring populärare”
Anläggningen, intill Sydpoolen, består av två konstgjorda klätterblock, eller klättersvampar. De är byggda i glasfiber med ett stålskelett och runtom dem finns materialet tvättad sjösingel för att dämpa eventuella fall.
– Det är bra med sådana här parker, att ta klättringen till människor. Det gör klättring mer populärt,
Viktigt att synas
Sporten har växt och utvecklats de senaste åren. Förutom klättringen måste Megos också marknadsföra sig.
– Mitt jobb är att klättra så bra som möjligt, och jag försöker minimera arbetet med till exempel sociala medier, som är en viktig del av det jag gör. Det är ju det som gör att jag kan fortsätta. Men det gäller att hitta en balans, säger han.
”Bara börja”
Så vad är boulderingexpertens bästa råd om man är nyfiken på klättring? Kanske är det hans eget första möte med klätterväggen som formar hans svar:
– Det bästa är att bara börja – och sedan fortsätta. Känn efter om du gillar det, säger Alexander Megos.
Kort om bouldering
Bouldering är klättring där olika uppgifter – problem – ska lösas utan hjälpmedel som rep.
Klättringen utförs på låg höjd, max sex meter.
Bouldering kan utföras både inom- och utomhus.