Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på mer om den högspecialiserade vården som erbjuds på Remeo-kliniken och hur Karolinska resonerar kring att skicka allt färre patienter dit. Foto: TT och Johanna Talamo/SVT

Kliniken nära nedläggning: ”Drabbar de allra svagaste”

Uppdaterad
Publicerad

Den högspecialiserade kliniken för patienter som behöver intensivvårdsrehabilitering i region Stockholm riskerar nedläggning. Orsaken är att Karolinska, som kliniken har avtal med, skickar allt färre patienter.

– Lagen säger att den här gruppen ska prioriteras, det gör den inte nu, säger grundaren Kajsa Giesecke.

Till Remeo-kliniken i Sköndal söder om Stockholm kommer framförallt patienter som har ryggmärgsskador och andningssvårigheter.

Där får de högspecialiserad och individuell vård och rehabilitering som kliniken menar är unik och har arbetats fram under tio års tid.

Nya Karolinska sjukhuset

– Det är bara vi som kan den här vården, vad de gör nu är att de slår sönder den här vården, säger Kajsa Giesecke som grundat kliniken.

Bara veckor från nedläggning

Remeo har under alla år haft avtal med Karolinska men även andra sjukhus i regionen och runtom i landet där de tagit emot intensivvårdspatienter.

I november ifjol skrevs ett nytt avtal mellan Remeo och Karolinska men ungefär samtidigt började det komma allt färre patienter. För kliniken innebär det betydligt mindre intäkter och de är därför bara veckor från att tvingas lägga ned.

Karolinska säger till SVT att de ökat sin egen kapacitet för den här patientgruppen och att det är anledningen till att de inte skickar lika många patienter längre.

Verksamhetschefen för medicinska enheten för neurokirurgi förklarar mer i videon ovan.

Oppositionen i regionen kritisk

Kristdemokraterna och Moderaterna som är i opposition har reagerat och kräver att den styrande majoriteten agerar.

– Den här verksamheten finns ju ingen annanstans. Och om man hade det säkrat inom den egna verksamheten, varför skrev man då ett nytt avtal? frågar Charlotte Broberg (M), ledamot i regionstyrelsen.

Frågan tas nu upp på regionfullmäktige under tisdagen. Socialdemokraterna som leder den styrande majoriteten i regionen vill inte kommentera huruvida det kan komma att fattas några politiska beslut.

– Jag kan bekräfta att vi har fått mejl från kliniken, där de fått svar från oss men också svar på tjänstemannanivå där vi försäkrat oss om att dialog förs mellan verksamheten och vår förvaltning, säger Nils Bergmark, presstalesperson för S i region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet