Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Söderstam vårdades på rehabiliteringskliniken efter att var varit nedsöv i respirator. I klippet berättar hon mer om tiden efteråt. Foto: SVT

Maria fick rehab efter intensivvård: ”Fick lära mig att andas”

Uppdaterad
Publicerad

Först förlorar Maria Söderstam båda fötterna, efter det drabbas hon av covid och ligger nedsövd i respirator i flera veckor. Därefter remitteras hon till rehabiliteringskliniken Remeo med övervakning dygnet runt.

– Där fick jag lära mig att andas, säger Marie Söderstam.

Läkarna står frågande när Maria Söderstam får en infektion i fötterna som leder till blodförgiftning och i mars 2021 tvingas läkarna att amputera både fötterna. Ett par veckor senare smittas hon av covid och blir så sjuk att hon vårdas nedsövd på Nya Solna Karolinskas intensivvårdsavdelning.

– Det var allvarligt, läkarna hade ingen aning om jag skulle vakna igen, säger hon.

Rehabilitering efter intensivvård

Efter fem veckor på Nya Karolinskas intensivavdelning, varav tre nedsövd i respirator, kunde Maria Söderstam inte andas själv. Hon remitterades till Remeo som tar emot intensivvårdspatienter som behöver rehabilitering.

– Det är ofattbart att jag varit så sjuk, säger Maria Söderstam som idag tränar flera gånger i veckan.

I klippet ovan: Maria Söderstam berätta om sin tid på Remeo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.